Велика Субота у манастиру Бања

На Велику Суботу, 26. априла 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је предстојао Божанском Литургијом у манастиру Светог оца Николаја у Бањи Прибојској. Саслуживали су протојереј-ставрофор Ранко Милинчић, јереј Ненад Тешић и протођакон Никола Перковић. За певницом су одговарали настојатељ ове обитељи архимандрит Теофил и ученици веронауке основне школе Никола Тесла из Бање.

Верни народ Прибојске Бање и околине у великом броју се сабрао на Светој Евхаристији, на духовно сагледавање догађаја Христовог страдања и заједничарење у Пречистим Тајнама Његовим.

У својој беседи верном народу Епископ Атанасије је говорио о последњим данима Господа Исуса Христа на земљи, чега се и сећамо на Велику Суботу: – Велика Субота је Велика зато што је Господ на овај дан наставио да довршава своје велико дело, дело спасења људског рода. Он се зато и зове Спаситељ јер Он предводи у спасењу људи, али Он позива и нас да и ми учествујемо у том Његовом великом делу. На данашњи дан, у суботу, Он је посетио простор мртвих, простор смрти, да би посетио оне који су тамо били да не буду сами. Да буду са својим највећим пријатељем – Господом. Господ је прихватио све оне поруге и муке које су му чинили људи и допустио да му се све то догоди зато што је имао свој план, и Он је тај свој план извршавао. План спасења света. Он је све то прихватио ради нас.

– Али борба није завршена. Јесте Господ на целом свом путу победник. А највећа му је победа кад устане из мртвих. Међутим, ни тад борба није завршена. Јер, ми имамо да се укључимо у борбу као што су остали у борби и Христови непријатељи. И кад су поражени они нису одустали, него су га прогласили за варалицу. Онај ко хоће да има користи од Христовог дела, од Христове победе, тај треба да има веру у Христа, да има поверења у Њега, и да га воли. Ко није у стању да воли Господа и да буде привржен Њему тај неће од Христове победе имати баш никакве користи. Та вера и та љубав је та борба која је настављена, и у којој треба да учествујемо и ми. Потребно је да наш живот носи обележја победника, обележја новог живота која Господ подржава. А обележја су вера, нада и љубав – беседио је Владика.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку