Велика субота у манастиру Бањи

На Велику суботу, 1. маја 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије предстојао је Божанском Литургијом у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи, уз саслужење старешине Васкрсењског храма у Прибојy протојереја Спасоје Вујанића, пароха бањског јереја Ненада Тешића и протођакона Ивана Савића.

Настављајући да упућује верне у Христову тајну искупљења рода људскога, Преосвећени је рекао: – Јуче смо посветили нашу пажњу тајни Распећа Господа на Крсту а данас настављамо да пратимо Господа у Његовом погребењу. Господ наш после Распећа, после прихватања и тог искуства кроз које пролази човек, искуства смрти, прихватио је да буде положен и у гроб и да се нађе међу мртвима и да са њима борави. Господ нас толико воли да је благоизволео да буде присутан у свему нашем искуству, у свему што доживљава човек. Прошао је и кроз наше одрастање, кроз болести и кроз гладовања, доживео је да буде и остављан од својих блиских, прихватио је све оно кроз шта ми пролазимо.

– Али, кроз сва та страдања кроз која ми пролазимо и на којима бивамо поражавани Он је прошао неповређен, као победник. Нигде није доживео лични пораз, свуда је победио. У томе је разлика између Његовог проласка кроз наше искуство и нашег искуства, нашег живота. Он је зато и дошао да прође кроз сва наша искуства да би смо ми ходећи с Њиме другачије ходили кроз живот. Да бисмо ходили као успешни, да бисмо наше слабости надилазили, савладавали, да не бисмо на нашем животном путу грешили, да бисмо, ако нас и насилно одагнају у смрт из те смрти устали живи.

– Господ је допустио да човек може да види колико је слаб када је сам, када се не хвата за Господњу руку и када не вапи да му Бог помогне. Човек ако је сам, ако се у Господа не узда, може постати и кукавица и издајник, неверник. Без Бога човек не може ни у чему успети, подсетио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку