Светло Васкрсење Христово прослављено у манастиру Милешеви

Највећи хришћански празник, Светло Васкрсење Христово, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије прославио је са верним народом 2. маја 2021. године у манастиру Милешеви.

Најпре је у раним јутарњим часовима служено Пасхално јутрење са трократним опходом око Вазнесењског храма а потом је у наставку служена и Васкршња Литургија. Преосвећеном Епископу саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

Уз најрадоснији хришћански поздрав Христос васкрсе Преосвећени Епископ Атанасије је, честитајући присутнима Празник, рекао: – Наша вера нам је тако важна да непрестано настојимо да разумом што више проничемо у њу. Да она уђе у сваку пору нашег бића, нашег живота. Томе доприносе највише ови велики празници, то потпомажу, јер, они су за то да оживљавамо нашу веру, јер живимо њоме, она је највеће благо које имамо. Ето, овај данашњи празник зове се Празник над празницима, Дан над данима у години, зато што нас он уводи у Догађај над догађајима у историји – у Христову победу над смрћу, над болешћу, над свима слабостима људским. Победу љубави над смрћу, истине над лажју, победу правде над неправдом, победу радости над жалошћу и тугом, победу смисла над бесмислом и изгубљеношћу.

– Онај који је рекао да је Он за нас Пут, Истина и Живот, Он је победио. И вечно остаје Пут, Истина и Живот. И то је једина нада, једина перспектива и радост човечанства. Он је и тај који је рекао својим ученицима, најближим и најдаљим, свима својим следбеницима: Сваки онај који верује у мене ако и умре живеће. Тај је устао из мртвих, Тај вечно остаје, и данас празнујемо Његово устајање.

– Много пута васкрсавали смо из мртвих, надилазили оне датости људске историје, и зато трајемо непрестано и трајаћемо. Ми који верујемо у Господа Христа и Његово Васкрсење, и Његово Васкрсење празнујемо, истакао је Епископ Атанасије.

На крају Божанске Литургије освештана су васкршња јаја и подељена верном народу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку