Видовданска духовна академија у Пријепољу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, у навечерје великог српског празника у спомен на Светог Великомученика кнеза Лазара и Светих српских мученика и новомученика– Видовдан, у суботу 27. јуна 2021. године, у Великој сали Дома културе у Пријепољу одржана је Видовданска духовна академија, у организацији Црквене општине Пријепоље при Саборном храму Светог Василија Острошког. Посетиоце је кроз припремљени програм провео старешина храма Светог Василија Острошког јереј Горан Крстић.

Због одласка на Косово и Метохију и учешћа у Светој архијерејској Литургији на сам празник Видовдан у Грачаници, Преосвећени Епископ Атанасије није био присутан на академији, те је у његово име скуп поздравио и епископски благослов пренео Архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић.

Међу бројним посетиоцима треба поменути председника општине Пријепоље г. Владимира Бабића који се са својим сарадницима радо одазвао позиву да присуствује овом културном догађају.

На почетку програма, културно-уметничко друштво Крива Река из места Беривојце код Косовске Каменице, извело је неколико игара из њиховог краја. КУД Крива Река постоји, ради и долази из једног малог места Беривојца, са мање од 100 српских кућа, које су у тоталном албанском окружењу. Има око 50 чланова, од првог разреда основне до четвртог разреда средње школе, распоређених у три групе. До сада су имали преко 400 наступа на културним манифестацијама, фестивалима и прославама широм Косова и Метохије, централне Србије али и на фестивалима у Европи.

Након њихових дивно изведених кореографија на бину је изашао професор Бојан Струњаш из Пљеваља који је одржао лепу беседу о Видовдану и његовом значају за српски народ.

Чланице певачке групе КУД Крива Река Миљана Стојановић и Александра Станковић извеле су сплет изворних косовских песама а потом је фолклорна група извела још неколико игара из Пчињског краја.

Видовданску беседу произнео је професор Бојан Струњаш из Пљеваља. На бину је затим изашао млади гуслар Васо Ђондовић, такође из Пљеваља који је, поздрављен од публике великим аплаузом, отпевао неколико песама о Косову и косовском боју.

На крају програма млади фрулаш из Пријепоља, Лука Видаковић представио је публици неколико мелодија из свог великог репертоара.

Програм академије је затворило КУД Крива Река српским играма из Куманова.

У холу Дома културе, након програма, организатори су приредили послужење за све посетиоце и учеснике па је тако ово пријатно вече и лепо дружење продужено на велику радост присутних. Ту су размењени утисци и договорени неки будући сусрети.

Беседу проф. Бојана Струњаша можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку