Врбица у Пријепољу

У суботу 8. априла 2023. године, у навечерје празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је празнично вечерње са петохлебницом у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу.

Како се Врбици и празнику Цвети највише радују најмлађи то је и овога пута храм био испуњен понајвише њима.

Након освећења Петохлебнице освећене су и врбове гранчице које су потом, заједно са звончићима, подељене најпре деци а потом и свима осталима и онда је кренуо трократни опход око светог храма уз појање похвалних песама предстојећем празнику.

По завршетку опхода Преосвећени Епископ је поздравио учеснике литије пригодном пастирском беседом, у којој је, између осталог, рекао: – Свесно, дубински или површно, ми смо данас учествовали у прослављању Христове победе, а кроз то и сами учествовали у победи над смрћу.

– Боримо се против свих вируса зла, против вируса греха, против вируса смрти, који је највећи људски непријатељ. Господ наш Христос је дошао у овај свет као, и Учитељ и Вожд и Цар, Победник, да нас поведе у прави живот, да нас научи за шта вреди живети и како се то правилно живи.

– У људску природу, у саму природу, ушао је квар, болест. У чему је? У грехољубивости, у ограничености, у промашености. Уместо да живи за Вечност човек се некако ограничио у својим, пре свега, виђењима, а онда и способностима. Откинувши се од Бога постао је неспособан за љубав. Овај данашњи празник зато и постоји да бисмо се сетили да је Господ наш победио нашег највећег непријатеља, победио смрт. И сада носимо ове гранчице као знаке те Његове победе над смрћу, и радујемо се.

– Није случајно да највише деца носе ове знаке Христове победе, јер они нису стигли да буду заражени заблудама одраслих, више имају могућности да се уче из почетка. Али и ми стари нећемо одустати, јер, Господ је дао покајање као ново рађање, почетак изнова, почетак на паметан начин, сабрано. И ево, ми сагледавамо реалност живота на данашњи дан. Гледамо у Христа који је проповедао љубав и који је победио и смрт.

– Данашњи празник, и све време пред нама, а посебно дан Христовог Васкрсења, позивају нас да приметимо и запамтимо то шта међу нама, у људској историји, у сваком кутку земаљском, чини Бог. Јер Он је и даље присутан, и даље је главни фактор живота, и Њему слава и хвала, поручио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку