Врбица у Пријепољу

У навечерје Празника Уласка Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, 20. априла 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски служио је свечано вечерње са петохлебницом у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу.

Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, протојереј Бранислав Стојановић и ђакон Саборног храма Горан Крстић. Православна деца пријепољског краја сабрала су се на Врбицу у великом броју у славу Божију, придружујући се тако сабору оне јерусалимске деце која су изашла у сретање Спаситељу нашем.

Честитајући деци наступајући Празник, Преосвећени Епископ је рекао  да су сви који су се сабрали у храму од града Пријепоља направили Јерусалим, Царски град и изишли су у сретање Цару вечном и небеском, Цару живота, Цару свих времена, Господу нашем Христу: – Он нам је дао дар да од овога места можемо правити Царски град, и од овога времена царско време, да можемо време преображавати, чинити га бесмртним и учествовати у њему као бесмртноме и вечноме. Господ нас је данас учинио својом децом, својим ученицима и следбеницима, ми смо га сусрели и поздравили као Цара. Видите ове гранчице, то су гранчице победе, тако се сусреће Цар, победним песмама и речима и усклицима и победним знацима јер Он је победник.

– Подсетимо се, када је Он ушао у Јерусалим да се зацари, Он је већ доказао своју моћ тако што је лечио болесне, хромима дао да ходе, слепима да виде, глувима да чују. То је моћ Његова као Цара. Земаљски цареви немају те моћи ма колико били имућни, са ма колико војске били окружени и чувани, они немају ту моћ да кажу човеку који је четири дана лежао мртав да кажу: Лазаре изиђи из гроба, и да изађе тај бивши мртвац жив. Нема таквог цара, то је особина Цара небескога и томе Цару смо ми данас изишли у сретање, беседио је Владика.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку