За Христом се иде целосно, сабрано и неподељено

У недељу Крстопоклону Великог поста, 11. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски началствовао је на Божанској Литургији у Светотројичком храму у Новој Вароши.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Радмило Јањић, старешина храма Свете Тројице; протојереј-ставрофор Душан Михајиловић, старешина храма Светих апостола Петра и Павла у Сјеници; протојереј-ставрофор Лазар Вељанчић, парох нововарошки; протојереј Игор Ерић, архијерејски намесник пријепољски; протојереј Станко Благојевић, архијерејски намесник нововарошки; и протођакон Никола Перковић.

Већина верујућих је са страхом Божијим, вером и љубављу приступила путиру и причестила се пречасним Телом и Крвљу Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа.

Честитајући верном народу долазак до средине поста Преосвећени Владика је рекао да се ми кроз клањање Часном Крсту, који се износи у ову недељу, подсећамо на пут којим идемо, за Господом Христом: -Данас сагледавамо пажљивије како се иде за Христом и шта значи ићи за Њим и са Њим. Господ нам је рекао како се за Њим иде: Ко хоће да иде за мном нека се одрекне себе, узме крст свој и иде за мном. За Христом се иде целосно, сабрано и неподељено. Не може се расуто ићи за Христом, а ми кроз овај живот углавном идемо некако подељено, расејано, расуто, несабрано. Ту је одговор зашто ретко стижемо тамо куда смо пошли. Лекари који обраћају пажњу на тело често упозоравају да је неопходно ослободити се неких штетних наслага на нашем телу. И баш нам то даје слику о штетним духовним наслагама које нам не дозвољавају да стигнемо тамо куда смо пошли, које онеспособљавају човека да иде путем живота, да иде за Христом. То су наслаге на души које су много штетније од оних штетних наслага на телу које примећујемо.

-Које су то штетне наслаге на души? Нездрава приврженост стварима овога света, богатству, нездраво славољубље. Постоји и духовна рђа. Шта је то? Мржња, завист, чамотиња, тесноћа срца и душе. Да се ослободимо нездравих наслага на души, на то нас позива данашње прочитано Јеванђеље. Да се одрекнемо себичности, среброљубља и да узмемо крст свој, а то значи све своје животне обавезе: болест, страдање, прогонство од стране неправедних, све оно што те може коштати, сво животно бреме – поручио је Епископ Атанасије.

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку