Христос нас храни својим речима, делима и самим собом

У другу недељу Великог поста посвећеној Светом Григорију Палами, дивном светилу Цркве Христове, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је богослужио на Божанској Литургији у храму Светих апостола Петра и Павла у Сјеници.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Андрија Јанковић и Лазар Вељанчић, и протођакон Никола Перковић. Христоименити народ Пештера сабрао се да заблагодари Богу на Његовим доброчинствима и буде учесник Трпезе Господње.

У својој проповеди Преосвећени Владика је рекао да нас Господ храни својим речима, делима и самим собом: -Како нас храни својим речима могли сте видети из читања Светог Јеванђеља. Зато га и читамо да бисмо се хранили вером, надом, љубављу, науком Господњом. Јер свака Христова реч говори о животу, како треба живети да би се постигла пуноћа живота. То нам Господ даје и Он је једини божански Учитељ. Данас смо могли сазнати како Он себе нама даје као пастира. Он је наш пастир и чувар који чува наше животе да не пропаднемо, да не залутамо у неким заблудама. Зато Он и каже да је Пастир добри и према нама се односи као што се и добри пастир односи према својим овцама, он их и напаса да буду сите, али их и чува од зверова и опасности. Тако нас Господ проводи кроз овај живот који има тешкоћа, искушења, заблуда и погрешних учења, и Он нам служи као истинити Учитељ и истинити Чувар.

-Он нас храни и својим делима. Данас смо такође читали из Светог Јеванђеља како се Он односи према нама и као Лекар и Исцелитељ. Свети јеванђелист приповеда о томе како су људи донели болесника, одузетог човека, Христу, како би га исцелио. И нису могли прићи од мноштва народа па су отворили кров од куће и спустили га одозго пред ноге Христове. Видећи веру њихову Христос каже: „Синко, опраштају ти се греси твоји“. Овде има неколико детаља на које треба обратити пажњу. Када Христос приступа некоме да га исцели? У овом случају је после виђења њихове вере. Када имамо поверење у Господа Исуса Христа, када се надамо на Њега, када верујемо да је Он Господ и Пастир добри онда имамо и заједницу са Њим и у тој заједници долази до исцељења и чуда у нашем животу. Вера отвара врата у нашем срцу и уму, беседио је Владика Атанасије.

Након Свете Литургије заједничарење је настављено за трпезом љубави коју је уприличило братство Петропавловског храма.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку