Јадовнички ултрамаратон – спој духовног и физичког маратона

Четврти по реду Јадовнички ултрамаратон одржан је од 10. до 12. августа 2018. године на планини по којој је и назван. Преко 200 такмичара из Србије, Чешке, Словачке, Русије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије имало је прилику да ужива у прелепим пределима ове планине, да се упознају са гостољубивим мештанима јадовничких села и окрепе њиховим домаћим производима.

Посебност овогодишњег ултрамаратона је та што је он био посвећен осамстогодишњици манастира Милешеве. На представљању ове манифестације у пријепољском Дому културе, 10. августа 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је рекао да су на овогодишњој спортској манифестацији спојени физички и духовни маратон: – Духовни маратон је мало дужи, то је маратон посвећен обележавању осамстотог јубилеја трајања и духовног деловања манастира Милешеве. Њега спајамо са овим физичким маратоном, и то је у духу православља и византијске традиције, спајање физичког и духовног, спајање оног најбољег у човеку као бићу. Једно друго потпомаже и тако боље трају и боље успевају Желим да ова манифестација траје и да је Свети Сава прихвати као наш допринос и учешће у његовом делу.

Ултрамаратон је састављен из четири такмичарске дисциплине које су прилагођене свим нивоима спремности професионалних такмичара и рекреативаца. Учесници су се такмичили на планинским стазама дужине 11, 22, 66 и 111 километара.

Најбољи у трци на 111 километара у мушкој конкуренцији били су Ненад Живковић, Жељко Зељковић и Предраг Голубовић, док су у женској конкуренцији најбоље биле Марјета Гомилшак, Јелена Филиповић и Жудана Ђокић.

Честитајући граду Пријепољу и његовим грађанима, организаторима и учесницима ултрамаратона на једној оваквој физичко-духовној манифестацији Преосвећени Владика је рекао да су сви они заједно дали један прилог времену и историји, прилог манастиру Милешеви који слави 800 година постојања. Такмичари на овом ултрамаратону су, према речима Преосвећеног, дали добар образац и пример који треба подржати и одржати, јер је то пример у врлини, у лепом понашању, у слози, заједништву и слагању. Епископ је најбољим такмичарима уручио награде.

Организатори Јадовничког ултрамаратона су Удружење грађана Јадовник и Клуб екстремних спортова Фијуљ.

Репортажу Ужичке ТВ5 можете погледати овде: