Епископ Атанасије богослужио у Сјеници

У двадесету недељу по Духовима, 7. новембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Сјеници. Саслуживали су јереј Мирослав Михаиловић и протођакон Иван Савић.

Своју проповед пред присутним верним народом Сјенице, Преосвећени Епископ Атанасије је почео речима препоруке за учествовањем у Божанским богослужењима: – На свакој молитви, а нарочито на Литургији, ми свој живот поново и више поправљамо и уводимо у ред, у боље стање. Свој живот, своје здравље, своје унутрашње односе, међуљудске односе, и простор на којем живимо, све боље уређујемо, доводимо у боље стање кроз молитву. Ми сви заједно, сачинивши ову молитву, ово богоугодно дело, Божанску Литургију, учествовали у њој, али не сви у једнакој сили него према отворености душе, према дубини вере и љубави. Највише учествују они који се причестили Телом и Крвљу Господа Исуса Христа. Слушали смо Његову Реч и реч о Њему, слушали смо читање Светог Јеванђеља и о ономе што је Господ Христос учинио.

Тумачећи прочитано јеванђелско штиво Епископ је рекао: – Овај догађај је описан да бисмо се и ми ту замислили. Ми живимо у истој животној стварности. Живот прекида и нас. И болест нас омета. Много је започетих планова и у вашем животу који су прекинути, много поремећених животних снова, много поремећеног и недовршеног, ометеног. А зашто су сви ти поремећаји, није ваљда Бог желео да се наш живот ремети? Није! Бог жели да ми живимо успешно. Све што је саздао, Бог је саздао лепо. Али је човек увео поремећаје који су од греха. И једини начин да се поново заведе ред и здраво стање је да се окренемо Господу Христу и да га и ми сретамо, као што су Га срели на капији града Наина, и као што Му повероваше и обратише се Њему да Он заведе поново ред у наш живот, да уведе поредак. Он једини то може, да уведе љубав, слогу, хармонију, памет, мудрост, храброст пред животом, смелост.

– Зато, ми треба да се, опет и опет, обраћамо Господу, да стајемо пред Њега, и да му говоримо да поправи стање у нама, да исцели све оно што се пореметило и доведе у здраво стање, а нарочито сада у ово време клонулости људске воље, када се појавило толико очајања, безнађа. Треба да стајемо пред Господа Христа са том мишљу и жељом да Он дејствује, јер као што је могао онда, ставши пред оног умрлог младића, може Он и данас поправљати наше животно стање, истакао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку