Митровдан молитвено прослављен у Вруљи код Пљеваља

У понедељак 8. новембра 2021. године, у храму Светог великомученика Димитрија у Вруљи код Пљеваља свечано је прослављена храмовна слава. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење игумана манастира Свете Тројице код Пљеваља Зосиме и протођакона Ивана Савића.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и пререзан славски колач које је припремио домаћин овогодишње славе Ђорђе – Баћо Бухишић са својом породицом.

Честитајући славу старешини храма протојереју-ставрофору Боривоју Пантићу као и домаћину овогодишње славе, парохијанима и свим њиховим гостима који су дошли да заједно прославе празник, Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Ови велики празници, нарочито они посвећени мученицима Христовим, сведоцима Христовим, дати су нам као начин, метод, нашега опорављања, успостављања доброг стања међу нама, у себи самима и једних са другима, и то не само на једном простору и једном времену него свих времена, свих векова. Ових дана, када прослављамо те Божије најдоследније следбенике, ми сами поправљамо своје редове, као хришћани, као људи. Постајемо оригиналнији, доследнији, бољи, јачи. По природи постајемо оно што јесмо, на шта смо и позвани да будемо – Хришћани.

Преосвећени је затим укратко подсетио на живот Светог Димитрија и на његову мученичку кончину. Подсетио је да је Свети Димитрије био по занимању војник, војвода, управитељ града Солуна, али да је пре свега он био Христов војник: – Он је био посвећен вишем поретку живота и света. Он је био свестан Царства Небеског, којег су овоземаљско царство и овоземаљски поредак само један део, једна мрвица, и вредни су само уколико су прожети, надахнути, Животом Вечним и Царством Вечним Небеским. И ево, одмах се учимо од Светог Димитрија да треба да будемо свесни тих трајних вредности живота, вечитих вредности, и да за њих живимо, да се за њих боримо.

– Потребно је, неопходно је, ради опште радости живота, имати целу визију живота. А та цела визија нам говори да су наша сабраћа и наши пријатељи и они с којима проводимо овај живот, не само људи које видимо овим нашим телесним очима, него, ми као, већ сад, грађани Царства Небескога имамо за суграђане и за оне који са нама проводе овај живот, Светитеље Божије. Ми смо једно друштво, једна заједница, ми који верујемо у Господа Исуса Христа и који се заједно причешћујемо овде на Литургији Његовим Телом, Његовом Крвљу, Његовим Животом, Благодаћу Божијом.

– Захваљујући чињеници да је било сличних војника кроз векове, захваљујући томе да их је било и из рода нашега, ми данас имамо веру православну, имамо је на нашем простору. И поред свих тих тешкоћа и свих непријатељстава са стране вера православна траје, и ми трајемо као хришћани православни, следбеници Светог Саве, подижемо и даље храмове, у њима се сабирамо, у њима прослављамо Господа Бога и у њима поправљамо своје редове, као хришћани и као људи, нагласио је Епископ Атанасије.

Домаћини овогодишње славе приредили су богату трпезу љубави, за којом су учесници литургијског сабрања продужили заједничарење и слављење Бога и Његових Светих угодника.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку