Епископ Атанасије: Да поново станемо на пут спасења и да живимо животом спасења

У суботу, 14. октобра 2023. године, на празник Покрова Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Богородичином манастиру у Сељанима код Пријепоља. Саслуживали су настојатељ манастира игуман Петар, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, секретар Епархије милешевске протојереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач које је припремио игуман Петар заједно са пријатељима манастира.

Честитајући празник и славу сабраном верном народу Епископ Атанасије је указао на значај и важност празника кога данас прослављамо: – Данашњи празник иде у корак са нама, са нашим животом, из године у годину, из поколења у поколење. Јер, данашњи празник је посвећен духовном виђењу, спасењу, најдиректније. Данашњи празник нас веома моћно приводи путу спасења, управља поглед наш. Данашњи празник Покрова Пресвете Богородице отвара нам духовни вид, усмерава наш поглед јасно, говори у ком правцу треба да гледамо и шта треба да чинимо.

– Господ Христос нам је указао, рекао, да идемо са Њиме ради нашег спасења. Не само да спасемо ово своје временом ограничено постојање него да у тим мрвицама времена себи обезбедимо Живот Вечни, и у таквим тешким и често непредвидивим условима.

– Пресвета Богородица се брине и стара за цео православни род, и за цео род људски. Чини оно што ми треба да чинимо, Богу се обраћа, плаче за нас, бди неуспављиво, не малаксава. Показује јасно да нас је све усинила.

– Суштина данашњег празника јесте позив нама да се и ми прикључимо, гледајући Пресвету Богородицу, како јој је стало до нас, како се моли за нас, како клечи за нас, како нас закриљује својим омофором, како плаче за нас због наших падова, због наших отуђења, због нашег отпадања од пута спасења. Да се прикључимо Њој, да се и ми молимо заједно са Њом и са свима светима, који су у Њеном друштву молитве и обраћања Богу. Јер, како се Она моли тако су око Ње и анђели и сви светитељи заједно у једном молитвеном сабору.

– Главни догађај за данашњи дан јесте да се ми знамо обраћати на право место, то јест Њој. Да поново оживимо у себи сећање на пут спасења, на тему свог живота. Циљ нашег живота јесте да се спасемо, и сад у овом времену, нарочито, када свет поново отпада од Бога и највише тоне у својој пропасти.

– Да поново станемо на пут спасења и да живимо животом спасења, то жели од нас Пресвета Богородица и сви свети који се заједно са Богородицом обраћају Господу Спаситељу, ради нашега спасења, подсетио је и опоменуо све сабране Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије сви су пришли за трпезу љубави коју је са поштоваоцима и пријатељима ове свете обитељи приредио настојатељ манастира.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку