Епископ Атанасије освештао земљиште за будући храм у селу Брезна

На Михољдан, 12. октобра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, у присуству великог броја верног народа освештао је земљиште и часни крст за нови храм у селу Брезна код Прибоја, који ће бити посвећен Преподобном Киријаку Отшелнику.

Након освећења, Преосвећени се  присутнима обратио речима охрабрења и подршке: – Започели смо добро дело данас овде у Брезнима, на простору који сте ви поклонили Цркви, а то на крају значи поклонили свима нама, пре свега за своју корист, своје трајање, свој спомен. Јер, овде се подиже храм Божији, који је заједница, место где се ми оформљујемо и потврђујемо као народ Божији.

– Да не бисмо ослабили, као народ, неопходно је увек ојачавати се, потврђивати се, а то чинимо увек у храму Божијем, у цркви, ту где се сабирамо, стајемо пред Бога, пред светитеље Његове, и ту поново потврђујемо своју заједницу са Богом. Ту поново дајемо завет да ћемо бити верни Богу у испуњавању Његових заповести, да ћемо бити Светосавци, да ћемо крепко ходити путем светосавским.

– Господ наш нас охрабрује и оснажује да тим и таквим путем идемо. И бићемо у својој свести и савести задовољни. Хришћани који радосно иду хришћанским путем бивају срећни и задовољни, јер, то је некако уткано у човека, у његову савест, да му одговара само праведни пут.

– Ово време је време приличне неизвесности и захтева да духовно јачамо. Духовно јачати значи богатити се Духом Светим, духовним добрима, врлинама, а неке од њих су: вера, мир, кротост, уздржање, човечност, истрајност, непоколебивост и памћење на којој основи стојимо. А то је наша светосавска основа. На њој стојимо и на њој опстајемо.

– Главни задатак свих нас, ма где да се налазимо и живимо, јесте да сачувамо то духовно благо које смо добили од наших учитеља и предака, и сви заједно да освојимо простор у Царству Небеском, истакао је Епископ Атанасије позивајући све да приђу и целивају Часни Крст. 

Као добри домаћини, мештани су припремили заједничку трпезу љубави у част овог за њих веома значајног догађаја. 

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку