Ивањдан у Милешеви

На празник Рођења Светог Пророка, Претече и Крститеља Господњег Јована, 7. јула 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије предстојао је литургијским сабрањем у Спасовом храму манастира Милешеве.

Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, протојереј Никола Перковић, настојатељ Светониколајевског манастира у Прибојској Бањи јеромонах Јован, јереј Новак Бојанић из Епархије тимочке и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве, Преосвећени је освештао славске дарове. Обраћајући се верном народу, Епископ је између осталог рекао: – За нас у Цркви драга браћо и сестре, празници су духовни ресурси, духовне оазе на којима се напајамо знањем и снагом да бисмо наставили даље како треба, и да бисмо стигли где треба, у живот вечни, у Царство Небеско. Шта су друго светитељи Божији, него божански ресурси дати нама. Они су спој неба и земље, они са небом опште. Небо на земљу призивају и спуштају, и оно што је божанско и небеско дају нама да се тиме хранимо, просветљујемо, напајамо се тим божанским ресурсима. И надилазимо тим божанским даровима ове датости земаљског живота, све мреже зла које људи могу да смисле.

– О коме размишљамо данас? О том чудесном човеку за којег је речено да је небески анђео, о Светом Јовану, Претечи и Крститељу Господњем. Његово рођење славимо и подсећамо се на оно што је Бог чинио тада приликом његовог рођења, како је Бог интервенисао у историји људској, у животима људи. Јавио се једној брачној заједници која није сама по себи, по својим способностима, није могла произвести дете и Бог баш њих одабрао да их оспособи да роде посебну личност, Светог Јована. Шта је било његово дело? Речено је за Светог Јована да ће он бити извор радости, да ће многе обрадовати. У овом свету у коме се страда, он ће бити извор радости, јер ће многе синове људске обратити Господу Богу њиховом. У томе ће бити његово радоснотворно дело. За њега је речено да ниједним својим делом бића није био ван Бога, сваком својом мрвицом бића био је у служби Божијој, и то не на силу него потпуно, од срца, и ту је налазио своје задовољство и своју радост, беседио је Владика.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку