Обједињеним знањем и умећем против заједничког непријатеља!

Браћо и сестре, верни народе, поштовани грађани простора Епархије милешевске!

Најважнији Дарови које нам Бог даје и за које се боримо јесу здравље и спасење. То су и добра која желимо једни другима, па је зато и у обичном говору ушла узречица: „На здравље и спасење“! Оба ова добра која су нам од Бога дата нападана су кроз историју, од разних непријатеља на разне начине. Ево и сада човечанство је нападнуто на целом земаљском простору од тајанственог, подмуклог, невидљивог и још недовољно испитаног и спознатог непријатеља нашега здравља, – вируса корона. Дакле, тај непријатељ који нас сада напада је наш заједнички непријатељ. За њега кажу и да је веома интелигентан, да је сналажљив, прилагодљив, да је способан да се и даље сам усавршава…

С обзиром да је тако, треба и ми сви да се ујединимо у борби против овог непријатеља, да саберемо сва људска знања стечена кроз целу историју, сва позитивна људска искуства и да то искористимо уз садејство благодати Божије. Зато смо у координацији са свим државним министарствима која уређују све аспекте земаљског живота: Министарством здравља, Министарством просвете, Министарством Унутрашњих послова, Министарством одбране, посебно тражећи у свему помоћ Божију. Црква Христова, као сабирни организам обједињава све оно што је позитивно и спасоносно у свим временима и свим просторима.

Пратећи нашу заједничку борбу против поменутог заједничког непријатеља, – вируса корона, осврћемо се на све оно што су пастири Цркве већ казали и препоручили. Тако ћемо чинити и даље. За сада ћемо преузети мудро пастирско обраћање наших суседа Архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија и Епископа будимљанско-никшићког Господина Јоаникија објављеног на сајту Митрополије црногорско-приморске, за које сматрамо да садржи потребни одговор на многа важна питања која нам се сада, у овим тешким приликама, непосредно постављају.

У данима великих искушења како за наш народ тако и све народе широм планете поводом ширења пандемије вируса COVID 19, обраћамо се свештенству и верном народу Епархије милешевске, и свим људима добре воље, следећим пастирским упутством:

1. Ми верујући хришћани живимо у друштву које, поред нас чине припадници других вера, па и нецрквени и неверујући људи, а све нас заједно, као Божија створења погађа ова стихија и опасност могуће заразе. Зато смо дужни да се у свему владамо по прописима и саветима здравствене струке, објављених ових дана са званичних државних адреса. Невоља је иста за све, а веровање и начин уздања у Божију силу, нису исти код нас хришћана и код других људи. Отуда се, у ове дане, од нас тражи савесно, разумно и солидарно понашање – које неће помутити ред и поредак у држави и друштву. Наша Црква је код вас, заједно са свима вама. Све људе воли и за све се Богу моли. Наш узвик: ”не дамо светиње” важи и овде јер сваки човек је светиња коју треба штитити и бранити од било какве заразе и греха.

2. Свим верујућим људима, нарочито оним старијим од 65 година, очински саветујемо да не напуштају своје домове, чак ни онда када је у питању потреба за богослужењем и причешћем Светим Тајнама. Сваког од њих, причестиће надлежни свештеник, у њиховом дому, и по њиховој израженој вољи и захтеву. Можемо и треба да сви верни претворимо своје домове у храмове, по речи атинског Архиепископа Јеронима, да у њима ујединимо своја срца, тражећи здравља и милост Божију за све људе. Да се увек сећамо да је хришћанска љубав покретач за заштиту све браће наше. Боравим у дому, зато што волим свог ближњег. Бог је свудаприсутан кроз нашу молитву и љубав.

3. Хигијену у храмовима треба држати, као и до сада, у беспрекорном реду, како налаже црквена традиција и однос поштовања према светињама (иконе, крста, богослужбених књига и осталих предмета и црквених сасуда). Храмови треба да су отворени и проветрени од јутра до вечери, како би верници могли ступити у њих и обавити своју молитвену потребу.

4. У дане служења Свете Литургије, током седмице и у недељни дан – верници ће бити обавештени о распореду служби у свим градским и приградским храмовима, како би се обезбедило у њима учешће верника, а опет – у складу са прописаним здравственим мерама (растојање међу људима – било да се ради о затвореним или отвореним просторима).

5. Вернима посебно наглашавамо да је Свето Причешће остварење исте оне заједнице са Господом која нас у пуноћи чека у Царству небеском и да је Христос заиста истински и коначни Лекар душа и тела наших, те да Тело и Kрв Господња, које се примају за здравље душе и тела, никако не могу бити узрок било какве болести нити преносилац заразе. Међутим, исто тако Свето Причешће, не представља магијску заштиту од вирусâ и заразних болести које нам прете са других страна, ─ изван светог Путира, ─ приликом доласка у цркву, или повратка својим домовима, или боравка у зараженим срединама. Зато је неопходно да практикујемо све мере заштите које је држава прописала. Kо год се неодговорно понаша у датим околностима заправо куша Господа Бога свога, а неријетко и саблажњава браћу и сестре своје.

6. За све друге духовне богослужбене потребе (исповест, крштење, опело, парастос и сл.) препоручујемо верницима да у договору са парохијским свештеником, предузму све – како би се поменуте свештенорадње обавиле у складу са свим прописаним здравственим мерама. Колико нам треба духовна помоћ и заштита – призивањем Благодати Божије, кроз црквене молитве, у истој мери се од нас тражи крајња одговорност у погледу спровођења оних мера које штите и нас саме и друге људе око нас, од опасности епидемије која убија људе широм света.

7. Црква Христова своја богослужења није обустављала ни у далеко тежим условима средњовековне куге, разних колера и грозница, па ни скорашњих епидемија с краја 20. и почетка 21. века. И никада, у тим околностима, није се десило, да се кроз црквене скупове или у вези са њима, преноси ни једна од заразних болести. Таква је наша вера и такав је наш однос према духовним светињама. Међутим, да бисмо помогли целом нашем друштву, у погледу свеопштег, преко потребног, дисциплиновања и међусобног угледања, – позивамо све, још једном, да се све горе наведено, поштује, као највећи и најјаснији Божији благослов.

8. По дивној речи Светог Григорија Богослова (коју су користили и други Св. Оци) и ова епидемија је ”облачак који ће брзо проћи”. Зато не плашимо се, страх и паника је најопаснији вирус, али по оној народној ”чувајмо се да нас и Бог сачува”. Показујемо одговорност зато што волимо Бога и ближње а не зато што страх куца на наша врата.“

Ја бих овде још додао, мудру пастирску поуку Свјатјејшег Патријарха Павла, често од њега изговарану: „Учинимо ми све што до нас стоји, а Бог ће учинити своје“!

Наставићемо сви заједно да и даље пратимо развој и деловање подмуклог невидљивог непријатеља, да се држимо у слози и љубави, да обједињујемо сва наша знања и напоре у борби против тог општег зла, које нас је све напало и пријети да нас уништи!

Позивамо све Божије угоднике и светитеље са нашег милешевског простора, који су укључени у овој борби заједно на нашој страни да наставе у заступничким молитвама за све нас пред Творцем, Главним Уредником Живота на земљи.

Епископ милешевски Атанасије