Освећени крстови и звоно за храм у селу Бучје код Прибоја

На празник Вазнесење Господње – Спасовдан, у четвртак 25. маја 2023. године, у селу Бучје код Прибоја, у поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је крстове и звоно за храм који је у изградњи и који ће бити посвећен овом великом празнику Господњем.

Након освећења крстова и звона освештани су и славски дарови и преломљен славски колач које је припремио домаћин овогодишње славе г. Милко Јановић из Прибоја са својом породицом.

Велики број верног народа, углавном мештана Бучја и околине, који живе на разним странама света, сабрао се у своје родно село да са пријатељима које су позвали прославе данашњи празник.

Честитајући славу и овај значајан догађај, освећење звона и крстова, домаћину славе, свештенству и свему присутном народу, Епископ Атанасије је рекао: – Данас је Спасовдан, данас је Христов дан. Ми овај живот живимо са Христом, не живимо сами него са Богом Који је Победитељ. Господ је дошао међу нас да обнови наш простор, да га преуреди, оживотвори, да га исцели, да га оздрави. Сав овај простор Божија је творевина, и Бог брине о својој творевини.

– Бог је призвао себи сараднике, није их се много одазвало, али, они који су се одазвали прихватили су Његов план, Његов концепт, Његово уређење света, у здравости, у светости. И тај простор, оздрављени, јесте Црква Његова. Нама је поверено да уређујемо овај простор по плану и замисли Божијој. Црква се уређује по Јеванђељу, по правилима Јеванђеља, у заједници са Богом и људи међу собом, у љубави и доброти.

– Место где се састајемо и са Богом и једни са другима јесте храм Божији, који сабира нашу црквену заједницу. Сви ми смо нашли снаге и времена да украшавамо и наша брда и наше долине, управо овим храмовима у којима ћемо се сабирати и Небо дозивати и призивати, истакао је Епископ Атанасије.

Владика је, на крају, благословио све присутне и пожелео да Бог свима дарује снаге, чврстине и мудрости, да истрају и овај храм подигну, да се у њему сабирају, постају бољи, усавршавају се.

Парох бучански протојереј-ставрофор Огњен Перковић захвалио се Епископу Атанасију на његовом благослову који за овај народ много значи. Захвалио се и свима који усрдно помажу да се храм што пре доврши и преда верном народу Бучја на употребу.

Уследило је затим велико народно весеље уз трпезу љубави коју је припремио домаћин славе са својом породицом.