Празник Свете преподобномученице Параскеве у Бабинама

У недељу 8. августа 2021. године у селу Бабине код Пријепоља торжествено је прослављена слава храма Свете преподобномученице Параскеве. Славље је почело Божанском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење протојерејâ-ставрофорâ Милована Пузовића и Николе Олића, и протођакона Ивана Савића.

Велики бабински храм је био мали да прими све вернике који су дошли да са својим Епископом узнесу молитве и благодарност Богу за све што нам обилато дарује. Међу бројним мештанима Бабина и њиховим гостима, који су за ову прилику дошли са разних страна, вреди поменути мештане три села која су збратимљена са Бабинама а то су Бобово код Пљеваља у Црној Гори, Челебићи код Чајнича у Републици Српској, и Кратово код Прибоја. Учешће у Божанској служби узео је и Председник Општине Пријепоље г. Владимир Бабић са својим сарадницима.

Након заамвоне молитве предвођени Епископом Атанасијем сви су кренули у трократни опход око светог храма уз певање молитвених песама и читање одељака из Светог Јеванђеља. Испред храма су освештани славски дарови и преломљен славски колач који је припремио господин Раско Плескоњић, Бабинац који живи и ради у Београду, са својом породицом.

Честитајући празник и славу храма свим мештанима Бабина и њиховим гостима, домаћину славе и његовој породици, као и пароху бабинском протонамеснику Влади Лазићу, Преосвећени је рекао: – Срећно нам ово у Богу сабрање и окупљање. Сабрали смо се у име Божије и наставили да чинимо оно што је најбоље, да се сабирамо као Црква, као народ Божији. Наставили смо да чувамо оно што је најбоље код нас, код наших предака, што смо од њих примили. Наставили смо да славимо Господа Бога и Свете Његове.

– Сабирајући се овде ми потврђујемо да смо народ Божији и да ће ово место, на коме је овај храм, увек бити живо. Овај храм настављамо не само да испуњујемо него га и даље довршавамо и дограђујемо. Ми који се овде сабирамо изграђујемо себе као једну заједницу, нагласио је Епископ Атанасије.

Старешина храма у Бабинама протонамесник Владо Лазић захвалио се, пре свих, Преподобномученици Параскеви која је окупила верни народ око свог храма на молитву Господу и братско дружење. Позвао је све присутне да се потруде колико је у њиховој моћи, да их овде на овим просторима буде што више. Подсетио је на нека не тако давна времена, која сви памтимо, када су се околна брда белела од стада, када је било много више људи, много више деце, много песме која је Бога славила.

За показану љубав према Српској Православној Цркви, а нарочито према храму Свете преподобномученице Параскеве у Бабинама Архипастирским Граматама одликовани су Драгомир Рвовић, Јово Брашанац и Раско Плескоњић, сви из Бабина. Они су својим трудом нарочито помогли да се храм у Бабинама додатно уреди и улепша.

Домаћин славе, Раско Плескоњић је са својом породицом приредио обилно послужење за све присутне те су након молитвеног дела славља у храму сви прешли за трпезу љубави настављајући саборовање, дружење и слављење Бога и Његових Светих.

После овог краћег предаха и окрепљења, испред храма је одржан пригодан културно-уметнички програм у коме је приказан део изворног музичког стваралаштва ових крајева. У програму су учествовале певачке групе, здравичари, фрулаши, народни гуслари…