Прослава Светог Јустина Ћелијског у манастиру Бањи код Прибоја

У среду 13. јуна 2023. године, на дан када Српска Православна Црква молитвено прославља Преподобног Јустина Ћелијског, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи. Саслуживали су настојатељи манастирâ: Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, Свете Тројице у Пљевљима игуман Зосима, Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован, Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани код Нове Вароши јеромонах Матеј, као и и протођакон Иван Савић.

У пастирској беседи Преосвећени се осврнуо на значај Светог Јустина Новог Ћелијског и рекао: – Свеукупно Српство данас се духовно сабира, пре свега зато што је било сабрано у њему, Јустину, и тако остало очувано у њему. А ми се данас сабирамо да бисмо се придодали тој свеукупности. Ми овакви, слаби и грешни, допуњујемо пуноћу зато што смо одлучили да гледамо у ту пуноћу коју је сабрао и направио Свети Јустин и желимо да будемо у њој.

– Свети Јустин је жива књига Духа. У њему имамо живе речи, мудре речи, имамо и пример како се живи по мудрим речима, у њему имамо исписану и сваку врлину. Сваку врлину он искрено изображава собом.

– Забележено је да је он најбољи учитељ спасења, у овом задњем хиљадугодишту српске историје, он и Свети владика Николај, и да је многе покренуо путем спасења, и пошто је имао бистро око вере многе правилно усмеравао и водио. И нас, који обраћамо пажњу на оно што је он говорио, води.

– Ми, монаси Епархије милешевске, сакупили смо се да прославимо Господа Бога и онога који је Њега прославио долично, а то је Свети Јустин Ћелијски. Он је Бога прославио и зато ми прослављајући Бога прослављамо и њега, у коме је Бог и присутан и делатан, рекао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку