Прослава Свете браће Кирила и Методија у Пријепољу

На Оданије Васкрса и празник Светих Кирила и Методија, учитеља словенских, у среду 24. маја 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, протонамесник Владо Лазић и протођакон Иван Савић.

Након отпуста Преосвећени је, у пастирској беседи, рекао: – Данас помињемо и прослављамо оне које је Бог прославио, Свету браћу Кирила и Методија, просветитеље Словена. Најсажетија, најсадржајнија песма, тропар, који се њима пева, изједначава њих са Апостолима, јер је њихова улога у историји људскога рода равна оној коју су Апостоли Христови имали и имају.

– Христови Апостоли су ушли у историју тиме што су посведочили и показали свету Божанску, Богочовечанску Личност, Господа Христа, учинили га присутним у разуму људском, у свести људи, учинили Христа непрестано присутним, трајним и пресудним чиниоцем живота.

– Данас смо чули из Христовог Јеванђеља тај позив да се светлимо Светлошћу Његовом Божанском. Господ је неке људе довољно осветлио и загрејао Божанским Небеским знањем, мудрошћу и љубављу, тако да они трајно буду преносиоци Његове Божанске Светлости. И Господ их шаље по свету, када Он хоће и где хоће и учвршћује овај свет, уноси у њега сигурност. Овај свет се још колеба и потреса рушилачким силама, па зато Господ, по своме промислу, шаље своје слуге, с времена на време, да га умири.

– Овим нашим просторима проходили су Свети Кирило и Методије и Божанском Науком овај простор осветљавали и учвршћивали, уносили мир међу људе, градили добре односе. И сам овај празник, само ово сећање на Свету браћу Кирила и Методија, уноси светлост и стабилност тамо где се они прослављају и где се они помињу, рекао је Преосвећени.

Владика је искористио ову прилику да најави и подсети верни народ Пријепоља и Милешевске епархије на догађаје који нам предстоје и којима ћемо поново загревати овај наш простор Божанским празницима. Најавио је скори долазак монаха манастира Хиландар, са њиховим игуманом архимандритом Методијем, у Епархију милешевску. Они ће неколико дана боравити у нашој Епархији, и заједно са свима нама загревати овај простор, јаче и јаче, Речју Божијом и молитвеним обраћањем Богу.

– Обраћамо се, још једном, Светитељима које данас прослављамо, да нас све на овом простору духовно оснаже да можемо загрлити једни друге, праштати једни другима, да можемо сагледати тешкоће које свако од нас има и да, уместо замерања, да можемо помагати једни другима у корачању кроз живот, заједнички. Света браћа Кирило и Методије су нам ти добри примери братског, пријатељског живота, и на то су побуђивали људе свуда куда су се кретали, додао је Епископ Атанасије на крају.

Свештеничко братство Саборног храма Светог Василија Острошког у Пријепољу, са старешином храма протојерејем Гораном Крстићем приредило је у сали парохијског дома трпезу љубави за све присутне.