У Сјеници одржана Свечана духовна академија у част Војводе Вука

У организацији Црквене општине Сјеница и КУД Свети Сава из Сјенице, по благослову Епископа милешевског г. Атанасија, у четвртак 27. јула 2023. године у Установи за културу у Сјеници одржана је Свечана духовна академија ради прикупљања средстава за куповину родне куће Војводе Вука – Војина Поповића.

У тој кући пре породице Војина Поповића живела је свештеничка породица Церовић. Према предању, чувено братство Церовића је пореклом од Травника у Босни. Након расељавања населили су се у селу Лопиже. У посебне заслуге свештеника Василија и Илије спадају изградња цркве и отварање прве школе у Доњим Лопижама а касније и у Сјеници. Око обнове цркве и отварања школе било је доста сукоба и неспоразума, али њиховом упорношћу и храброшћу успешно су подигнуте ове важне установе сјеничког краја. У знак захвалности за њихов допринос, ширењу духовности и образовања добили су и улице у Сјеници које носе њихова имена.

Програм је отворио, поздравио све присутне и благословио њихову добру намеру, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

О самој идеји и њеној реализацији, као и о начину прикупљања средстава, за откуп родне куће Војводе Вука, присутне је упознао председник одбора Драгољуб Кочовић.

У богатом културно-уметничком програму, који је уследио, учествовали су здравичари, фрулаши, гуслари, рецитатори и беседници а својом игром и песмом програм су обогатили КУД Голија из Новог Пазара и КУД Свети Сава из Сјенице.