Цвети у манастиру Давидовици

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у недељу 25. априла 2021. године, на празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, Божанску Литургију у Богојављенској цркви манастира Давидовице код Бродарева. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, настојатељ манастира Давидовица архимандрит Нектарије и протођакон Иван Савић.

Велики број верника поштовалаца ове древне светиње сабрао се око свог Епископа да њиме вођени заједно узнесу молитве и благодарност Богу за све дарове које нам несебично даје. Многи су на позив са олтара приступили Трпези Господњој и причестили се Пречасним даровима Христовим, и сви су они, како је то наш Епископ Атанасије сликовито рекао, понели највише дарова са Божанске Литургије, причестивши се Божанским Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа.

После заамвоне молитве сви присутни су кренули у трократни опход око храма уз певање похвалних песама празнику и Богородици а онда је испред храма освештано славско жито и преломљен славски колач.

Говорећи о овом дивном и великом дану и празнику Преосвећени је рекао: – Данас Црква Божија слави Христов улазак у Јерусалим у својству Цара, Цара Васељене. У том слављу учествујемо и ми. Цела Црква свих векова слави тај догађај јер је тако значајан и тако свеобухватан. Господ наш смирено, јашући на магарету, улази у царски град да се зацари. Необичан Цар. Људи навикли на моћне цареве који силом освајају земље и градове. А Овај, кротко, смирено, без оружја, иде да се зацари. Не прати га војска нити му прави пролаз. Он је окружен галилејским рибарима, својим Апостолима. Пред Њега излазе да га поздраве, у првом реду, деца. А та деца имају чисто срце, чисте душе, безазлена деца. Никаво зло их није дотакло. И са децом га поздрављају жене и људи, слични деци, без зла, без мане, очишћене душе, и прихватају га, и исповедају га за свога Цара.

– Иако нису сви изашли да га поздраве као Цара јесу сви реаговали на Његов улазак у Јерусалим. Али нису сви једнако реаговали. Јеврејски прваци, учитељи, књижевници, фарисеји, вође народа, реаговали су збуњено. Када су видели шта све чини Христос, како је васкрсао Лазара из мртвих, они су се уплашили. И договарају се да га убију, као најбоље решење. То је била њихова реакција из зависти.

– Они који су имали чисто срце препознали су га као Светлост света, као једину Наду човечанства, а као таквога и ми га препознајемо, и ми реагујемо на Његов улазак у Јерусалим. Реагујемо као што су и деца реаговала, отварамо своја срца и своје душе и ми га поздрављамо на најлепши начин који умемо. Потрудимо се да га и ми поздравимо чистом душом, чистим срцем, принесимо му своја срца чиста, очишћена од зла, од греха, од мржње, од зависти. Принесимо му уместо оних гранчица јеванђелске врлине, љубав, загрљај, чисту душу, очишћену од свакога зла. То ће бити најбољи принос Њему као Цару и најбољи дочек Христа као Цара у овај светли дан, позвао је и упутио сабрани народ Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку