Епископ Атанасије у манастиру Свете Тројице у Пљевљима дочекао амбасадора Велике Британије у Црној Гори Њену Екселенцију Карен Медокс

У четвртак 11. новембра 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је у манастиру Свете Тројице дочекао и угостио амбасадора Велике Британије у Црној Гори, Њену Екселенцију Карен Медокс која је у пратњи бригадира Џона Боврона и председника општине Пљевља Игора Голубовића дошла да положи венце на гроб др Чарлса Вилијема Топа, члана енглеске лекарске мисије која је у току Првог светског рата лечила рањенике оболеле од тифуса.

Сам др Топ је као члан енглеског Црвеног Крста живео и радио у Пљевљима, ту основао прву болницу 1915. године а касније је и сам оболео од тифуса и преминуо. Сахрањен је на манастирском гробљу код манастира Свете Тројице. Полагањем венаца на гроб др Топа делегација британске амбасаде је обележила Дан сећања на све оне који су служили и борили се за слободу у току Првог светског рата.

Након церемоније полагања венаца Преосвећени Епископ Атанасије је одслужио помен свима онима који су животе своје положили за одбрану својих домова, отаџбине и ближњих.

Обраћајући се уваженим гостима Епископ Атанасије је подсетио на универзалне етичке вредности човечанства које су све забележене у Јеванђељу Господа Исуса Христа: – Братска и пријатељска љубав, доброта, заједничко ношење крста и страдања. Само користећи њих можемо у сваком времену, па и данас, савладати људске несреће и успешно се борити против себичности, мржње и ратова и сваког другог универзалног зла и болести. Врлински људи који своје животе положише за ближње, а ближњи је сваки човек, добар су нам пример томе, нагласио је Епископ Атанасије.

Потом су сви заједно обишли манастир Свете Тројице, храм и ризницу где је гостима предочена богата историја Пљеваља, самог манастира и православног живља ових простора.