Љубав је знак препознавања Христових следбеника

У суботу друге недеље Великог поста, 3. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски је служио Свету архијерејску Литургију у манастиру Дубочици код Пљеваља.

Саслуживали су јеромонах Зосима, настојатељ Светоархангелског манастира у Ђурђевића Тари, и протођакон Никола Перковић.

У својој беседи Преосвећени Владика је рекао: –По томе ће вас познати да сте моји ученици, ако будете имали љубави међу собом (Јн. 13, 35). Ово су Христове речи упућене Његовима ученицима свих времена које су знак препознавања Христових следбеника у овоме свету. Најлогичније је и најпаметније је да волимо једни друге, а глупо је живети у зависти и мржњи, глупо је не праштати другоме. Ми смо у истој борби овде у овоме свету, боримо се за спасење и вечни живот, и свако од нас пред собом има тај узвишени задатак. И страдамо од истих болести и невоља, и зар није логично да разумемо једни друге, и да помогнемо једни другима. А љубав према другоме испољава се на различите начине, а пре свега тиме што ћемо опростити једни другима. Зашто бисмо оптерећивали друге собом, неким злопамћењем, завишћу, мржњом? То је глупо и неразумно и неправо. Много ћемо помоћи брату ако му опростимо. Ионако је оптерећен многим невољама, а што онда да и од нас трпи, опростимо му.

-Помоћи ћемо другима, показаћемо им љубав, тако што ћемо им и служити. Можда су болесни, треба их посетити у њиховој немоћи и болести. Чули сте данас како је Господ Христос излечио губавога. Губав човек пао је на колена пред Христом и завапио да га Христос очисти и Он га је излечио. Има много невољних око нас, болесних, сиромашних, усамљених, оних који су посрнули и изгубили се у очајању, треба им улити радости. Све су то начини показивања љубави према другоме, поручио је Владика Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку