Освештани темељи будућег храма у Косаници

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је, у суботу 11. маја 2024. године, темеље будућег православног храма у селу Косаница код Пљеваља, посвећеном Светом великомученика и исцелитељу Пантелејмону.

Након обављеног овог светог чина Епископ Атанасије је честитао свим мештанима на овом богоугодном делу које су започели: – Треба да се осећамо да смо посебно привилеговани, од Бога почаствовани, за тако велико дело. Јер, овај предивни простор, ова творевина Божија, што нас окружује, заслужује да има један предивни храм који би се уклапао у лепоте ових брегова около и чинио са њима једну целину. Јер храм има ту улогу да освештава, освећује, просвећује, прочишћава сав простор и оне који к њему долазе.

– Упоредо са подизањем овога материјалног храма још успешније траје и одвија се стварање духовног храма. Кажу ми да духовна градња још боље напредује. А то је зато што је храм утемељен како треба, на правој вери, српској православној. То је најчвршћи ослонац, и тај темељ улепшан је том јеванђелском чистотом и љубављу, и добром намером.

– У молитви позвали смо Бога у помоћ да својом благодаћу и даље просвећује срца наша, да учвршћује слогу и љубав, да одгони непријатељства, да се ништа лоше не косне овога места. Молили смо се за добро здравље и добро делање, па нека Бог испуни наша мољења, рекао је Епископ Атанасије.

Чланови грађевинског одбора приредили су, поводом овог значајног догађаја, трпезу љубави како би са свим гостима које су данас позвали поделили своју велику радост. Међу званицама били су Председник општине Пљевља др Дарио Вранеш, председник Савета директора Рудника угља Пљевља Мијо Лекић и многи други.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку