Света архијерејска Литургија у манастиру Милешеви

Молитвено обележавајући празник Спаљивање моштију Светог Саве на Врачару, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у петак 10. маја 2024. године, Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. За певницом су појали ученици другог разреда Богословије Светог Арсенија Сремца из Сремских Карловаца са својим разредним старешином Иваном Неђићем.

Честитајући присутнима празник и учешће у Божанској Литургији Епископ Атанасије је у пастирској беседи, поред осталог, рекао: – На овај светли дан када продубљујемо своју заједницу са Живим Богом и окупљамо се око живих Његових, око светитеља и просветитеља и учитеља рода нашега Светога Саве, подсећамо се и чвршће укорењујемо у мисли да је за нас хришћане пресудно и најважније држање заједнице са Живим Богом, то је заједница са Животом.

– Целе ове Светле седмице ми се држимо у тој мисли како оно што се сусретне, и одржи свој сусрет са Живим Богом, остаје живо. Кључне речи које нам то објашњавају јесу оне које смо певали: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима у гробовима живот дарова.

– Бог је преобразио и оживотворио, на тај начин, Своју заједницу, оживотворио људе, својим боравком у њима. Где год Бог остварује своје присуство то се преображава. Тако су преображени у Њему и Њиме и свети Апостоли и сви њихови настављачи, а међу њима и светитељ из рода нашега Сава, и многи други. Због тога, остварујући и одржавајући заједништво са Живим Богом и са светима Његовима, ми постојимо и трајемо.

– Бог је оприсутњавао Себе и на овоме светом месту, у манастиру Милешеви, тако даје тим Његовим присуством и ово место било чудотворно. Чудотвори Бог својим присуством и у људима и у догађајима. Чудотвори и ми држимо то сјећање и то заједништво кроз сјећање, кроз обраћање и кроз молитву Њему који чудотвори.

Преосвећени Епископ Атанасије је подсетио присутне на празник који данас молитвено обележавамо: – Одавде је почело оно што се догодило оне далеке 1594. године. Мошти Светог Саве почивале су овде у овоме храму, онога који је остварио своје присуство са Живим Богом, и на тај начин постао и остао жив. Ми смо држали заједницу са њиме и држаћемо и даље. И на тај начин, кроз то заједништво са оним који је у заједници са Богом, и ми ћемо остајати у заједници са Богом и на тај начин опстајати, нагласио је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије Епископ Атанасије се краће задржао у разговору са ученицима Карловачке богословије а потом су сви пошли до манастирске гостопримнице где су милешевске монахиње, са својом игуманијом Аквилином, приредиле заједничку трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку