Пасхално вечерње у Новом Прибоју

На Светло Христово Васкрсење, у недељу 2. маја 2021. године у поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Васкршње вечерње а након тога и пререзао Славски колач и освештао славско жито у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић,старешина цркве Лазарице у Прибоју протојереј-ставрофор Ранко Милинчић, протођакон Иван Савић и ђакон Милорад Петровић.

Честитајући присутнима Празник над празницима али и славу храма Васкрсења Христовог Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Овај Празник над празницима је суштина нашега живота, нашег постојања. Празник над празницима зато што је то оживљавање Христове победе над смрћу, победе над болешћу, дан када нас је Христос све сабрао са Собом, око Себе. Он који је рекао: Ја сам Пут, Истина и Живот, Он се показао да заиста то и јесте. Има много оних који су себе наметали да буду путовође, али је једино Господ Исус Христос показао и доказао да заиста јесте Пут, Истина и Живот. Он је овим догађајем који данас празнујемо, устајањем Својим из мртвих, учинио да све оно што је Он проповедао и обећавао, учинио да то траје, да то вечно постоји.

– Не смемо заборавити нарочито оно што је Он рекао: Сваки онај који верује у Мене ако и умре живеће. Он је то рекао, Он је веран у својим речима и Он је то и доказао овим догађајем који празнујемо данас. Он је прошао у доње просторе нашег битисања јер је дошао да подели судбину са нама, не само на овој видљивој површини, него и у доњој коју не видимо. Зато је сишао у Ад и када је дошло време онда је устао и проширио наше искуство и наше могућности са Њиме, да можемо свако зло и сваку болест и ми надвладати.

– Са данашњим даном ми смо започели нови начин живота, неуништивог, вечно живот, заснованог на љубави а помаганог непрестано Господом Љубави. Зато је то посебан дан, појаснио је Епископ Атанасије.

Пасхално саборовања је настављено за трпезом љубави коју је уприличио старешина храма протојереј Спасоја Вујанић са братством.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку