Покрет за Пљевља: Удар на о. Сашу Јањића је најава коначног обрачуна режима са пљеваљским Србима!

Пљевљаци памте и ону зиму када су Пљевља била окована снијегом и ледом и када је Влада први пут покушала да протјера седам свештеника и монаха из Пљеваља

Антисрпска хајка, која је у Црној Гори почела прије 20 година, ових дана поприма фашисоидни облик и улази у зону сумрака и објаве рата српском народу. Мило Ђукановић је у име „државе“ очигледно са ријечи прешао на дјело и конкретизује рат који је објавио СПЦ у Црној Гори, истичу у Покрету за Пљевља.

У четвртак, 18. јуна 2020. године у раним јутарњим сатима, након малтретирања од 24 сата, органи Граничне полиције су донијели рјешење којим је наложено архијерејском намјеснику пљеваљском, протојереју-ставрофору Саши Јањићу да након 20 година службовања у Милешевској епархији у Пљевљима, напусти Црну Гору и остави све што је годинама градио на јачању вјере са српским народом у Пљевљима.

Као непосредни гријех узето је његово обраћање вјерном народу након молебана у недељу 14. јуна. Иако је отац Саша Јањић у свом обраћању објаснио вјерницима да тај дан неће бити литије, јер се нису стекли услови због административног кашњења у добијању сагласности надлежног државног органа, није био довољан показатељ да се поштује држава и њени закони, рекли су у Покрету за Пљевља.

У духу вјере и поштовања државе позвао је вјернике да се послије молебана мирно разиђу, па наредне недеље, кад се стекну услови почне са литијама у нашем граду, након три мјесеца паузе, због мјера НКТ-а и епидемије вируса корона.

Ово је био само непосредан повод да се почне коначни обрачун са Србима у Пљевљима и удар на светиње. Јер, свештеници су оличење српства, српског језика, ћирилице, светосавља и свега што је заједничка нит свих Срба ма гдје били и одакле долазили.

Зато свештеници у Пљевљима ни послије 20 година немају радне дозволе, регулисано боравиште за њих и њихову дјецу, па су по том основу мета за одстријел.

Пљевљаци памте и ону зиму када су Пљевља била окована снијегом и ледом и када је Влада први пут покушала да протјера седам свештеника и монаха из Пљеваља.

Уосталом, ништа друго се није могло очекивати од власти, која је протјерала српски језик из Црне Горе, константно прогони СПЦ и припрема се за отимање њене имовине кроз Закон о слободи вјероисповијести, дискриминише ћирилицу и гетоизира народ који је створио Црну Гору. Доказ за то су сви Петровићи од владике Данила до краља Николе, а понајвише Његош са својим Горским вијенцем.

Вјерни пљеваљски народ неће мирно гледати и ћутати на ове намјере власти. Свим дозвољеним средствима бориће се за очување српства и вјере, а тога нема без свештенства. Свештеници су наши пастири, зато безбожници уразумите се, не ударајте у срж постојања православља.

Достојанствени и уважени пљеваљски свештеници заслужују и формално-правно да буди дио нас Пљевљака и да заједно чувамо оно што су нам преци оставили да потомцима предамо.

„Видимо се на литији. Не дамо свештенике и светиње!“, поручили су из Покрета за Пљевља.

Извор: www.in4s.net